Omdat we er niet veel in zagen om oud werk van ons afzonderlijk op te hangen, besloten we dat we een nieuwe reeks zouden gaan maken `à deux mains`; ontwerp, schets en uitvoering, simultaan en met z’n tweeën.
Ook het onderwerp sneden we op deze opdracht toe. In Tsjechië, anders dan in Nederland, is de toetreding tot de EU nog getekend door hoge verwachtingen die over het algemeen de schaalvergrotende effecten voor vooral kleine naties aan het oog onttrekken. We besloten daarover te gaan vertellen.
Een symbool van die effecten met beeldende consequenties zijn de infrastructurele ingrepen zoals Betuwelijn en HSL. Die hebben de laatste landelijkheid van Nederland om zeep geholpen teneinde ons land op te stuwen in de vaart van een internationale concurrentie-strijd. We hebben dit thema uitgewerkt aan de hand van fictieve situaties die we allebei als typisch Nederlands enerzijds en doorsneden door dat soort ingrepen anderzijds ervaren.
In het bijzonder hebben we onderzocht op welke wijze en in welke mate de ingrepen de romantische beeldvorming van ons land verstoorden. Terugkijkend hebben we vooral een poging gedaan die ingrepen te romantiseren. Zoals de industriële bouwsels van de 19de eeuw inmiddels al deel uitmaken van het romantische repertoire, zo zullen ook de viaducten en tunnels, de betonnen bakken en leidingen ooit ook deel uitmaken van dat ensemble.
Rob van Dolron, Wim Barends juni 2009