‘Space of memory’ vatten we op als een doorkijk naar de toekomst vanuit het besef van het verleden. Daarbij is voor ons de gegeven locatie een belangrijk uitgangspunt.
De locatie
De plek, een klooster, impliceert een contemplatieve en collectieve toewijding aan ‘het hogere’ of, zoals wij dat liever noemen, ‘het onbenoembare’. Als een van de hoogtepunten daarvan beschouwen we de gezamenlijke maaltijd van kloosterlingen. Die vond plaats in het refter en traditioneel werd in die ruimte Het Laatste Avondmaal op de muur afgebeeld.
Avondmaalsscène
Aan het mysterie van Het Laatste Avondmaal onttrekt het project vele aanwijzingen:
Één daarvan is het mysterie van de Christus die het goddelijke met het wereldlijke verbindt door lichaam & geest te koppelen aan resp. brood & wijn.
Een andere aanwijzing is het mysterie van de Heilige Graal1; de zoektocht naar het tweede, hogere ik- bewustzijn dat in de vroege middeleeuwen verheven werd tot een ridderlijk ideaal.
Een andere verbinding is die met het Joodse paasfeest2 en de daarop volgende omzwervingen door de woestijn waarbij het heiligste der heilige in ‘het tabernakel’ werd meegevoerd.
Hoe verschillend deze momenten ook zijn, ze omschrijven het moment waarop het transcendente fluïdum haar verbondenheid met de aarde en de mens tot uitdrukking brengt.
Project
De ruimte ( in dit geval de keuken van het refter omdat het refter zelf niet meer bestaat) is omgevormd tot een legertent. Centraal daarin staat een halfronde tafel die wordt omzoomd door een op doek aangebrachte panoramische schildering. Op de tafel staat een schaal met “hosties”. De bezoekers krijgen de mogelijkheid aangeboden deel te nemen aan een eredienst waarvan zijzelf het middelpunt zijn.
Motto is: NEEM! (dit is je laatste kans)
Motivatie
Motivatie om juist dit thema tot uitgangspunt te nemen is dat het niet alleen aansluit op het thema van het symposium maar bovendien verbindt het dat rechtstreeks met onze thematiek: het waardevrij arrangeren van ontmoetingen met het onbenoembare; het opwekken van de herinnering aan onze eigen sterfelijkheid.
1 De Heilige Graal is de schaal die wordt gebruikt bij de zegening van de wijn bij het Laatste Avondmaal. Later wordt er het bloed van Christus in opgevangen als hij aan het kruis hangt. Tenslotte wordt hij door engelen naar Europa gebracht. Als symbool van het nieuwe Jeruzalem wordt hij onderwerp van een ridderlijke zoektocht.
2 Het Joodse paasfeest viert de afscheidsmaaltijd voor de grote uittocht van het Joodse volk uit Egypte. Die maaltijd werd staand en in reiskleding gebruikt en bestond uit een lam waarvan het bloed aan de deurpost was gesmeerd ten teken van deelname aan de vlucht.